CSM discută miercuri demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcția de membru al Consiliului

CSM discută miercuri demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcția de membru al Consiliului
Publicat: 17/08/2012, 16:19
Actualizat: 20/08/2012, 18:29

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuție, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcția de membru ales al CSM.

Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, ședința Plenului CSM este programată în 22 august, la ora 10.00.

Pe ordinea de zi a ședințe se află și Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea judecătoarei Mona Maria Pivniceru de a se lua act de demisia din funcția de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – și-a dat demisia în 8 august din funcția de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiției.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casație și Justiție, de unde ar putea fi detașată pentru funcția de ministru al Justiției.

Inițial, ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era anunțată pentru luni 20 august.

De altfel, premierul declara că va merge în 20 august la ședința CSM, în calitate de ministru interimar al Justiției, precizând că își dorește foarte tare să se dea avizul pentru Mona Pivniceru.

„Vă spun sincer, îmi doresc foarte tare, luni, la CSM, să se dea avizul pentru doamna Pivniceru și să pot să mă remaniez singur de la Ministerul Justiției”, a spus Ponta.

Plenul CSM urmează să ia act de demisia Monei Pivniceru și să dezbată cererea premierului Victor Ponta de detașare a Monei Pivniceru la Ministerul Justiției, pentru a fi numită în funcția de ministru.

Joi, Mona Pivniceru spunea, pentru gandul.info, că se gândește până luni 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru postul de ministru al Justiției, după ce postul RTV a publicat mai multe imagini cu ea intrând în mașina lui Andrei Năstase.

Premierul Victor Ponta declara însă că Mona Pivniceru i-a spus că nu renunță la postul de ministru al Justiției și nu își retrage demisia din CSM, el precizând că, în aceste condiții, nu își retrage propunerea privind numirea acesteia la MJ.

În 6 iulie, Secția pentru judecători a CSM a respins, cu unanimitate de voturi, detașarea în funcția de ministru a Monei Pivniceru. CSM arăta că detașarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcții, inclusiv în cele de demnitate publică numite, este inadmisibilă și, în consecință, a respins cererea de detașare la Ministerul Justiției a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM.

În urma acestei decizii, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 iulie, ministru interimar al Justiției, iar o zi mai târziu Mona Pivniceru și-a dat demisia din CSM.

După demisia Monei Pivniceru, premierul Victor Ponta a transmis președinților ICCJ și CSM o scrisoare în care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecător, să fie detașată la Ministerul Justiției, pentru a ocupa funcția de ministru, durata detașării fiind apreciată la un an, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Mona Pivniceru, cunoscută pentru schimburile de replici cu Traian Băsescu atunci când acesta a atacat justiția, a fost, din 2009, președinte al Asociației Magistraților din România, funcție la care a renunțat în iunie 2011, când a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al judecătorilor instanței supreme. În 7 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validată de Plenul Senatului, în locul Lidiei Bărbulescu, respinsă în urma unei decizii a Curții Constituționale în 2010.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii să convoace o ședință a acestui for pe tema cercetărilor „masive” făcute de procurori în cazul referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta și situația ministrului de la Justiție.

Totodată, Crin Antonescu a declarat că cere procurorului general, Laura Codruța Kovesi, să ofere public explicații legate de scopul, mijloacele și natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfășurarea referendumului.

Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns, joi, că pocedura de convocare a Plenului CSM este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului. CSM a precizat că, potrivit acestei hotărâri, Consiliul se întrunește în Plen și în secții ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui, a vicepreședintelui sau a majorității membrilor Plenului ori, după caz, ai secțiilor.

„Calendarul prestabilit pentru reuniunea în ședință a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , și anume 20-24 august 2012”, arăta CSM într-un comunicat de presă.

Totodată, CSM preciza că activitatea procurorilor se desfășoară, conform prevederilor Constituției, cu respectarea principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, aceștia nefiind subordonați puterii legislative sau executive.

Președintele CSM a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința publică din 24 mai 2007, că „procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din puterea judecătorească”.

„Conducerea CSM solicita actorilor politici abținere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept”, se mai arăta în comunicatul Consiliului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?